Ryggraden i vår magiska resa
Ryggraden i vår magiska resa - Nilen 14 - 22 okt.
Bland Mysterieskolornas texter sägs att Nilen representerar människans ryggrad och att templen längs floden är byggda på kraftplatser som motsvarar Nilens chackran. Här är en beskrivning av de tempel och kraftplatser vi besöker.
Dendera.
Efter ankomsten till Luxor åker till templet i Dendera, ett exceptionellt välbevarat och vackert tempel tillägnat gudinnan Hathor. Gudinnan Hathor är nära knuten till Isis och representerar de allra mest livgivande och omvårdande aspekterna av det gudomligt feminina. Hon betraktas som en healinggudinna och arbetar ofta via musik och dans.
Väggmålningar i templet ger oss en ingående beskrivning av mytologin kring Osirus och Seth, Isis och Nephys. Särskilt aintressant är också en astrologisk ”chart” som många tror fördes hit från Atlantis för att bevaras här.
Edfu
Väl ombord på Dahabian och efter en natts sömn börjar vi vår seglats längs Nilen. Vi följer det underbart vackra landskapet och samlas för workshop och måltider på däck. Har vi tur kommer middagen att serveras på en av Nilens öar.
Under första dygnet stannar vi till i Edfu. Där tar vi häst och vagn till det ca 2000 år gamla Horustemplet. Det här templet är ett av de bäst bevarade. På pelare och kolonner kan man se bilder av hur faraonerna talade till gudarna och här är ”the holy of the holiest” särskilt imponerande och kraftfullt. Det var alltid i ”the holy of the holiest” som faraonerna efter ingående initieringsriter sökte kontakt med gudarna. På 80-talet upptäckte forskarna att många av templens ”holy of the holiest” simulerade den miljö som planeten erbjuder idag – minskande planetär magnetism och en förhöjd frekvens. Syftet var att hjälpa faraon och prästerskapet att höja sin vibration och nå ett högre medvetande.
Båten tar oss förbi både öken och områden med palmer och grönska. Vi möter den alldeles speciella atmosfär och stillhet som råder längs Nilen.”Five o´clock tea” i solnedgången bidrar förstås till magin.
Kom Ombo.
Längre fram lägger vi till nedanför det mäktiga templet i Kom Ombo. En av våra favoriter. Kom Ombo är ett dubbeltempel tillägnat gudarna Horus, den upplyste, och Sobek krokodilguden. Templet är ensamt om att ha två altarplatser. Altarplatserna representerar dualismen i vårt tänkande. Likasom de medvetna och undermedvetna aspekterna av vårt medvetande. Växlar man mellan altarplatserna är det lätt att få kontakt med sin egen dualism. I Mysterieskolan hävdade man att balans är nyckeln till ett högre medvetande; det medvetande som ligger bortom den tredje dimensionens dualism.
Tillsammans besöker vi också några av de underjordiska passager som Prästerna använde för att lära de initierade att övervinna sin rädsla. Kom Ombo representerar andra chackrat.
Assuan.
Assuan anses vara Egyptens mest romantiska plats. Feluccas, nubiernas speciella segelbåtar, ses i överflöd. Grönska och blommor överallt. Marknaden är en utmärkt plats att handla textilier. Och varje handelsman gör en dygd av att pruta.
I Assuan besöker vi Isistemplet på ön Philae. Ön är känd som ”Ön från RA´s tid. Det vackra Isistemplet är tillägnat det feminina och hjärtats princip och inom tempelkomplexet finns ett speciellt rum som representerar ”Horus födelseplats”. Isis är den feminina aspekten av gudomligheten. Isistemplet representerar baschackrat – roten.
Karnak.
Ett magnifikt tempel. Den stora ”Hypostyle hallen” i Karnaktemplet med sina många pelare anses som ett av världens underverk. Här får vi möta Gudinnan Sekhmets inträngande och samtidigt kärleksfulla blick; en blick som låter illusioner falla och inre sanningar tränga fram. Vi besöker Hathors tempel med de sju kosmiska portar som de initierade fick gå igenom för att möta sitt högre medvetande i Osirus. Vi rör oss längs den nyligen öppnade processionsvägen mellan Karnak och Luxor tempel. Området runt Luxor representerar tredje chackrat.
Valley of the Kings.
Faraonernas gravplats. I Seti I:s grav är målningarna och relieferna särskilt väl bevarade och stjärnbilderna i taket är imponerande. Mest känd är kanske ändå Tuthankamons grav som när den öppnades var helt intakt. Inga gravplundrare hade någonsin varit där.
Queen Hatchepsuds tempel.
Hatchepsud är en av Egyptens få kvinnliga faraoner. Hon regerade i 22 år.
Extra dagar runt Giza.
Gizaplatån.
Efter att ha övernattat i den lokala byn i Giza framför Sfinxens tassar besöker vi Gizaplatån.
De som vill gör ett besök i Kungens kammare i Keopspyramiden. Där finns den sarkofag som användes vid initieringar. Myten säger att de initierade låg i den övertäckta sarkofagen i tre dygn. Man kan fortfarande se små kristallina strukturer om man lägger sig i den. Området kring Giza är fullt av små tempel och gravar och i en angränsande byggnad kan man se den solbåt som faraonerna använde i sina processioner. Gizaplatån representerar pannchackrat.
Om det nya museet är öppet räknar vi med ett besök där.
Saqqara.
En knapp timmes bussfärd från Giza ligger Saqqara – Zozers steppyramid. Det är Egyptens äldsta pyramid ritad av det oöverträffade geniet Imhotep. Många menar att Imhotep själv ligger begravd bakom pyramiden. Det var också här som Zosers mäktiga mysterieskola var särskilt framträdande under väldigt lång tid.
Saqqara är efter Abydos den näst viktigaste begravningsplatsen i Egypten. I Saqqara tog man också över den tradition som tidigt utvecklades i Abydos att mumifiera faraoner och andra inflytelserika personer. Mumifieringen skedde alltid i speciella tempelrum.
”The Bent Pyramid”.
© 2022 Ulla Anderén